Vložil: | Uuu |
Porcí: | 6 |
Doba přípravy: | 60 min |
Hodnocení: | Žádné hodnocení |
Počet hodnocení: | 0 |
|
|
Použité suroviny receptu Sváteční dort:
6 vajec
| 5 lžic vody
| 150 g moučkového cukru
| 1 vanilinový cukr
| 150 g hrubé mouky
| 1 prášek do pečiva
| 100 g škrobové moučky
| na vymazání a vysypání formy tuk a mouka
| náplň:
| 2 plátky želatiny
| 750 ml smetany ke šlehání
| 150 g moučkového cukru
| 40 g kakaa
| 1 lžíce rumu
| 5 lžic brusinkového kompotu
| na ozdobu mandlové lupínky, kandované třešně, čokoládové hobliny
Postup přípravy receptu Sváteční dort:
Žloutky utřeme s vodou, polovinou moučkového cukru a vanilinovým cukrem do pěny. Z bílků a zbylé části cukru ušleháme pevný sníh. Spolu s prosetou moukou smíchanou s práškem do pečiva a škrobovou moučkou ho lehce vmícháme do žloutkové pěny. Těstem naplníme tukem vymazanou a moukou vysypanou formu. Vložíme do předehřáté trouby a zvolna upečeme. Upečený korpus necháme odpočinout do druhého dne. Poté ho podélně rozkrojíme na tři pláty. Spodní plát potřeme kakaovou šlehačkou, přiklopíme druhým plátem, který potřeme brusinkovou šlehačkou. Přiryjeme třetím plátem. Celý dort potřeme zbývající šlehačkou. Strany dortu ozdobíme mandlovými lupínky. Na celém obvodu dortu vytvoříme cukrářským sáčkem pusinky, do kterých vmáčkneme kandované třešně. Střed dortu vyplníme čokoládovými hoblinkami. Příprava náplně:Želatinu namočíme do studené vody. Ze smetany promíchané s cukrem ušleháme pevnou šlehačku, do které zamícháme rozpuštěnou želatinu. Pak šlehačku rozdělíme na tři díly - do jednoho lehce zamícháme kakao a rum, do druhého brusinky, třetí část ponecháme neochucenou.
Fotky receptu Sváteční dort:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!