Použité suroviny receptu Zapečený květák s uzeným:
1 větší květák
| dle chuti: sůl
| 500 g uzeného masa
| 1-2 lžíce oleje
| 1 svazek pažitky
| 75 ml mléka
| 2 kelímky (150 g) zakysané smetany
| dle chuti: pepř a mletý muškátový oříšek
| 75 g plísňového sýra
| 75 g tvrdého sýra na strouhání
| dle chuti: případně hrubě mletý pepř
Postup přípravy receptu Zapečený květák s uzeným:
Květák očistíme, opereme a rozebereme na růžičky. Vaříme jej v osolené vodě asi 12 minut a necháme na sítu okapat. Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi zahřejeme olej, na kterém je za stálého obracení asi 4 minuty opékáme. Opereme a osušíme pažitku a nařežeme ji na roličky. Smícháme smetanu s mlékem a ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Pak do ní vmícháme 3/4 pažitky. Plísňový sýr nakrájíme na kostičky, tvrdý najemno nastrouháme. Květák promícháme s masem a směsí naplníme ohnivzdornou zapékací mísu. Zalijeme smetanou a posypeme plísňovým i nastrouhaným sýrem. V předehřáté troubě zapékáme přibližně 15-20 minut. Podáváme sypaný zbylou pažitkou, případně hrubě mletým pepřem.