Postup přípravy receptu Čokoládový mramorovaný dort:
Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. Vymastěte formu: buď nerezovou o objemu 1,7 l, nebo nádobu z varného skla, na jejíž dno položte kolečko pečicího papíru o průměru cca 9 cm. (Můžete péct v běžné dortové formě, dezert ale nebude mít tak zajímavý tvar.)
Čokoládu nalámejte do ohnivzdorné misky, přidejte 20 g másla a misku dejte nad nádobu s mírně vroucí vodou, dokud se čokoláda nerozpustí (zvládne to ale i mikrovlnka). Pak promíchejte dohladka.
Zbylé máslo, mouku, cukr, vejce, prášek do pečiva a 80 g mandlí dejte do jiné nádoby a dvě až tři minuty prošlehávejte, až je směs hladká a krémovitá. Dvě třetiny oddělte do jiné misky a přidejte k nim kakao a mléko. Do zbytku směsi vetřete zbylé mandle a vanilinový cukr nebo extrakt.
Do formy dejte nejprve trochu vanilkového těsta. Na něj nalijte lžíci kakaového těsta a pak – opět lžící – trochu rozpuštěné čokolády, ale tak, aby se nedostala až ke stěnám nádoby. Dál střídavě vrstvěte; jednotlivé sladké hmoty můžete lžící lehce roztírat, aby se barvy smísily. Nakonec uhlaďte povrch a směs dvakrát třikrát projeďte křížem krážem špejlí nebo koncem lžičky – tím vytvoříte mramorování. Pracujte ale lehkou rukou, abyste těsta nepromísili až příliš.
Pečte asi hodinu a půl až hodinu a čtyřicet minut, dokud dort trochu nevyběhne a není na dotyk pevný. Nechte ho vychladnout ve formě, pak nožem opatrně objeďte okraje a vyklopte jej na plochý talíř.
Na čokoládovou polevu zahřejte smetanu v kastrůlku, až se po okrajích začnou objevovat bublinky. Vsypte nalámanou čokoládu a stáhněte z ohně. S citem promíchejte, vlijte do misky a nechte stát, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte ji vychladnout; občas promíchejte.
Vychladlou polevou přelijte dort a rozetřete ji – nejlépe to jde obrácenou lžící nebo plochým nožem. Ještě dezert ozdobte proužky kandované citrusové kůry a pak ho uchovejte v chladu.