Jeřabiny - nejoblíbenější receptyJeřabiny - nejoblíbenější recepty Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.09. 2025
Dnes má svátek Berta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čokoládový mramorovaný dort

fotka Čokoládový mramorovaný dort
Vložil:
Porcí:8
Doba přípravy: 125 min
Hodnocení: Žádné hodnocení
Počet hodnocení: 0

Použité suroviny receptu Čokoládový mramorovaný dort:

150  g čokolády na vaření (nejlépe se 70% obsahem kakaové hmoty)  | 220  g krupicového cukru  | 4 ks vejce  | 250 g másla  | 220 g hladké mouky  | 2 lžičky prášku do pečiva  | 100  g mletých mandlí  | 3 lžíce kakaa  | 1 lžíci mléka  | 1 sáček vanilinového cukru  | 2 lžičky vanilkové tresti nebo špetku extraktu z pravé vanilky  |  kandovaná citrusová kůra  |  Na čokoládový krém:  | 140 ml smetany ke šlehání  | 170 g čokolády na vaření  |  kousky čokolády

Postup přípravy receptu Čokoládový mramorovaný dort:

Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. Vymastěte formu: buď nerezovou o objemu 1,7 l, nebo nádobu z varného skla, na jejíž dno položte kolečko pečicího papíru o průměru cca 9 cm. (Můžete péct v běžné dortové formě, dezert ale nebude mít tak zajímavý tvar.)
Čokoládu nalámejte do ohnivzdorné misky, přidejte 20 g másla a misku dejte nad nádobu s mírně vroucí vodou, dokud se čokoláda nerozpustí (zvládne to ale i mikrovlnka). Pak promíchejte dohladka.
Zbylé máslo, mouku, cukr, vejce, prášek do pečiva a 80 g mandlí dejte do jiné nádoby a dvě až tři minuty prošlehávejte, až je směs hladká a krémovitá. Dvě třetiny oddělte do jiné misky a přidejte k nim kakao a mléko. Do zbytku směsi vetřete zbylé mandle a vanilinový cukr nebo extrakt.
Do formy dejte nejprve trochu vanilkového těsta. Na něj nalijte lžíci kakaového těsta a pak – opět lžící – trochu rozpuštěné čokolády, ale tak, aby se nedostala až ke stěnám nádoby. Dál střídavě vrstvěte; jednotlivé sladké hmoty můžete lžící lehce roztírat, aby se barvy smísily. Nakonec uhlaďte povrch a směs dvakrát třikrát projeďte křížem krážem špejlí nebo koncem lžičky – tím vytvoříte mramorování. Pracujte ale lehkou rukou, abyste těsta nepromísili až příliš.
Pečte asi hodinu a půl až hodinu a čtyřicet minut, dokud dort trochu nevyběhne a není na dotyk pevný. Nechte ho vychladnout ve formě, pak nožem opatrně objeďte okraje a vyklopte jej na plochý talíř.
Na čokoládovou polevu zahřejte smetanu v kastrůlku, až se po okrajích začnou objevovat bublinky. Vsypte nalámanou čokoládu a stáhněte z ohně. S citem promíchejte, vlijte do misky a nechte stát, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte ji vychladnout; občas promíchejte.
Vychladlou polevou přelijte dort a rozetřete ji – nejlépe to jde obrácenou lžící nebo plochým nožem. Ještě dezert ozdobte proužky kandované citrusové kůry a pak ho uchovejte v chladu.


Fotky receptu Čokoládový mramorovaný dort:

K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!
Hodnocení receptu Čokoládový mramorovaný dort
Recept se mi nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Recept se mi líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles