Steaky opepříme, pokapeme olejem a necháme krátce zaležet. Těsně před úpravou osolíme a zprudka opečeme z obou stran, aby se maso zatáhlo a vytvořila se zlatavá kůrčička. Poté je položíme na plech a dáme v troubě předehřáté na 80-100 stupňů na 15 minut dopéci. Chceme-li krvavější maso, postačí o pár minut méně. Dokonalý steak musí být křehký a šťavnatý.
Koňakovou omáčku připravíme následujícím způsobem: na přepuštěném másle orestujeme do růžova nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme med, balzamikový ocet, omáčku demi-glas, špetku soli a pepře a na závěr trochu koňaku. Omáčku provaříme a podáváme ke steakům z hovězí svíčkové.
A pokud nahoru přidáme i kachní játra foie gras, která si předem očistíme a naložíme přes noc do mléka, poté slijeme, osušíme, nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce a zprudka osmažíme z obou stran do zlatova, úspěch je zaručen! Steak s omáčkou a játry můžeme doplnit gratinovanými bramborami.
Rady:
Maso solte až těsně před tepelnou úpravou, aby zůstalo šťavnaté.
Kachní játra můžete nahradit vepřovými či kuřecími.
Omáčku Demi-glace koupíte ve specializovaných prodejnách.
Poznámka:
Podrobnou přípravu steaků najdete u receptu Steaky v pepřové marinádě (díl Tajemství pravého steaku)
Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:
Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!