Postup přípravy receptu Lilek s masem a rýží:
Rýži propláchneme ve studené vodě a dáme do hrnce, zalijeme dvojnásobným množstvím horké vody a dusíme skoro doměkka. Můžeme také použít rýži předvařenou a uvařit podle návodu. Lilek oloupeme, pokrájíme na plátky asi 1 cm silné, které obalíme v mouce a osmažíme na oleji. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, papriku zbavíme semínek a nakrájíme na nudličky, rajčata pokrájíme na kolečka. V kastrolu rozehřejeme sádlo nebo jiný tuk a zpěníme na něm cibuli, přidáme pokrájenou papriku a mírně osmahneme. Přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a promícháme. Vše zalijeme polovinou smetany a dusíme asi 30 minut. Necháme vychladnout a vmícháme rozkvedlaná vejce. Do vymazané zapékací nádoby dáme vrstvu masové směsi, kterou poklademe plátky opečeného lilku a pokapeme smetanou, vrstvy střídáme. Jako poslední vrstvu dáme masovou směs a navrch poklademe nakrájená rajčata. Vše pokapeme smetanou a zapékáme ve vyhřáté troubě nezakryté asi 30 minut.
Lilek s masem na talíři obkládáme kopečky rýže a zdobíme sekanou pažitkou.