Postup přípravy receptu Makrely v bramborách :
Makrely nezakryté necháme přes noc rozmrazit v lednici. Omyjene je a vydatně potřeme kořením na ryby. Uložíme do chladu.
Arašídy opečeme na palmovém oleji. V hmoždíři je roztlučemey. Banány oloupeme, přidáme nakrájené na kolečka do hmoždíře. Drcením připravíme pastu. Když jsou banány moc nezralé,nevadí. Přilijeme kapku oleje a drtíme dál do konzistence pasty. Dáme do chladu ztuhnout.
Brambory omyjeme a i se slupkou nakrájíme na 0,5 cm plátky. Necháme je ponořené ve studené vodě.
Spodek přiměřeného teflonového pekáčku poklademe kolečkami brambor, přičemž brambory po vyndání z vody neosušujeme a dno pekáčku musí být bez mezery. Že se brambory částečně překrývají nevadí. Jemně zakapeme olejem, přiměřeně zasypeme pepřem a solí.
Arašídovobanánovou pastou naplníme bříška makrel a bez zašití je vložíme do pekáče na brambory. Zbytek pasty dáme volně kolem. Zakryjeme další vrstvou brambor a okořeníme stejně jako vrstvu spodní. Pekáč zakryjeme víkem nebo alobalem.
Horkovzdušnou troubu zapneme na 160°C a bez předehřátí do ní vložíme pekáč. Pečeme 50 minut. Odstraníme víko nebo alobal, troubu vypneme troubu, ale ryby necháme dojít ještě 20 minut.
Podáváme se salátem podle zvyku.