Postup přípravy receptu Houbová roláda jesenická:
Mleté maso našleháme s trochou vody, solí, pepřem, majoránkou, 3 vejci, cibulí a česnekem. Prohněteme a přidáme strouhanku. Než se trochu odleží, připravíme si nádivku z očištěných hub, které podusíme s trochou vody, solí, kmínem, česnekem. Přidáme trochu másla, 3 vejce a usmažíme. Vzniklou hmotu smícháme s hráškem, případně přidáme barevnou papriku a petrželku. Masovou směs rozprostřeme na alobal tak, že vznikne jakási placka, na niž rovnoměrně rozložíme houbovou nádivku a srolujeme. Zabalenou roládu podlijeme vodou a pečeme asi 40 minut. Nakonec alobal rozevřeme a dopečeme asi ještě 10 minut prudčeji, aby se vytvořila \"skrusta\".
Podáváme s bramborem, zeleninou nebo jen tak s chlebem.