Postup přípravy receptu Nákyp z mletého masa se žampióny a slaninou:
Žampióny nakrájíme na plátky a na másle podusíme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky, na pánvi rozškvaříme a necháme vychladnout. Rohlíky nakrájíme na kostičky. Sterilovaný hrášek necháme okapat. Česnek prolisujeme. Zelenou petrželku usekáme najemno. Žloutky oddělíme od bílků a vmícháme je do mléka. Mleté maso orestujeme na malém množství oleje, osolíme, opepříme a necháme vychladnout.
Zapékací misku vytřeme máslem a vysypeme strouhanou houskou.
Do mísy vložíme nakrájené rohlíky, přelijeme je mlékem s rozmíchanými žloutky a rozškvařenou slaninou. Necháme asi půl hodiny nasáknout. Potom do směsi vmícháme žampiony, mleté maso, česnek, okapaný hrášek a petrželku. Osolíme.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do směsi. Hmotu vložíme do vysypaného pekáčku a pečeme v horké troubě, asi 30 minut, dorůžova.