Postup přípravy receptu Plněné řecké vinné listy:
Pokud chceme použít čerstvé listy, spaříme je ve vroucí vodě, vyndáme a osušíme. Nakládané listy omyjeme, namočíme na 5 minut do teplé vody a pak osušíme.
Housku nakrájíme na menší kousky, namočíme do mléka a necháme vsáknout. Cibuli oloupeme a nasekáme na drobno. Mleté hovězí a vepřové maso promícháme, přidáme vymačkanou housku, vejce, nakrájenou cibuli a strouhanku. Ochutíme solí a pepřem. Pokud je masová směs příliš řídká, přidáme více strouhanky.
Listy rozprostřeme na pracovní desku, do středu listu položíme připravenou náplň a zabalíme. Balíčky položíme do zapékací misky nebo do pekáčku, přilijeme asi 150 ml vody, přiklopíme a pozvolna v troubě dusíme asi 35 minut.
Slaninu nakrájíme na drobné nudličky a na pánvi je opečeme krásně dozlatova. Hotové závitky posypeme opečenou slaninou. Plněné řecké vinné listy servírujeme s vařenými bramborami a bílým jogurtem.