Postup přípravy receptu Zelné závitky s balkánským sýrem:
Zelí rozdělíme na jednotlivé listy, které ponoříme na dvě minuty do vařící osolené vody. Vyjmeme je a necháme okapat. Rýži uvaříme v osolené vodě doměkka. Sýry si nastrouháme na hrubší nudličky. Na pánvi si z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, přidáme mléko a za občasného míchání povaříme asi 10 minut. Oloupanou cibuli nakrájíme na jemné kostičky a osmažíme na 2 lžících oleje, přidáme mleté maso a za stálého míchání osmažíme. Do masa zamícháme vařenou rýži, strouhaný tvrdý sýr, vejce, sůl a pepř. Náplň rozložíme na zelné listy, ty svineme a zavážeme nití. Ve větší pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, vložíme na něj závitky a pomalu dusíme zakryté asi 40 minut. Občas podle potřeby podlijeme vodou. Potom ze závitků sejmeme nit a naskládáme je do vymazaného pekáčku, posypeme rozdrobeným balkánským sýrem, zalijeme připravenou omáčkou a zapékáme v horké troubě asi 20 minut dozlatova.
Zelné závitky podáváme s bramborem, nebo bramborovou kaší.